Franc Kuzma, KUZMA LTD.

Franc Kuzma, KUZMA LTD.

Franc Kuzma, KUZMA LTD.

Po končanem šolanju na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani se je leta 1982 zaposlil v tovarni Iskra v Kranju, na razvojnem oddelku v akustičnem laboratoriju. Kmalu je začel izdelovati gramofone in ustanovil podjetje KAT. Leta 1992 so se preselili na novo lokacijo v Hotemaže in se leta 2001 preimenovali v Kuzma d.o.o. Podjetje kar 95 % svoje proizvodnje izvozi v tujino
Sredi sedemdestih let je v Kranju skupaj s prijatelji ustanovil društvo Klub ljubiteljev glasbe (KLG) in vodil njegovo »HI-FI sekcijo«, ki je organizirala različna predavanja o teoriji in praksi avdio komponent in sistemov. Tedaj so se rodile prve zamisli o izdelavi lastnega gramofona.
V začetku osemdesetih let je začel pisati članke o osnovah in problematiki avdia najprej v reviji Mladina in nato v različnih revijah kot so Življenje in tehnika, Avto, Avdiofil, Delo in dom, HI-FI Journal.
Leta 1983 je izdelal prvi jugoslovanski vrhunski gramofon (Stabi) in leto kasneje gramofonsko ročico (Stogi). Leta 1985 je bil objavljen test gramofonske ročice Stogi v angleški reviji HIFI NEWS, kar je bil tedaj prvi avdio izdelek iz vzhodne Evrope, ki se je pojavil v t.i. zahodnem tisku.
Leta 1989 bil razglašen za inovatorja leta v Sloveniji.
V drugi polovici 90 let so se pojavili gramofon Stabi S, ročica Stogi S in malce kasneje gramofon Stabi XL, težak kar 80kg.
V letu 2004 je svetovno avdio srenjo navdušil z inovativno zasnovano gramofonsko ročico imenovana »Air Line«, ki v mnogih avdio revijah po svetu pobira lovorike kot analogna komponenta leta 2004 in kot najboljša gramofonska ročica na svetu, ki odpira nove dimenzije pri reprodukciji z vinilne plošče.
Leta 2008 je na največjem avdio sejmu na svetu CES (Consumer Electronics Show), ki se vsako leto zgodi v ameriškem Las Vegasu, doživela svetovno premiero gramofonska ročica imenovana »4Point«, ki je zaradi svoje inovativne zasnove zopet deležna velike pozornosti svetovne avdio srenje.