Saša Galonja

Saša Galonja

Saša Galonja

»Ob koncu študija arhitekture na Univerzi v Ljubljani so se v mojem diplomskem delu povezale tri stvari, ki me ženejo: glasba, arhitektura in fizika. Ko sem obiskoval pouk violine in baročne blok flavte, si nisem mislil, da bom to znanje lahko uporabljal celo življenje. Moj glasbeni okus je bil eklektičen:  Gallus, Beethoven, Philip Glass, Bob Marley, Youssou N’Dour, Ramones in Sex Pistols ter Njet niso prerez tipičnega glasbenega okusa najstnika v začetku 80-tih.

Na Fakulteti za arhitekturo sem na podstrešju prebil več let, kot bi bilo nujno, a sem resnično užival tako v obveznih nalogah, kot v delu v Skupini (s Polono Šušteršič, Tadejem Glažarjem, Arnejem Vehovarjem in Alešem Vrhovcem). Za natečajne rešitve in realizacije v času študija smo bili leta 1991 nagrajeni s študentsko Plečnikovo nagrado. Pred koncem študija, ko je bilo treba izbrati diplomsko temo, sem prek projekta stojala za zvočnike prišel na področje fizike zvoka in vibracij. Rezultat niso samo stojala, ki še vedno podpirajo domače Sonus Faber zvočnike, ampak diplomska naloga, vsebinsko povsem s področja arhitekturne akustike.

Ukvarjanje z iskanjem akustičnih rešitev na področju arhitekture me spremlja vso poklicno pot, že petindvajset let. Od prvega akustičnega in arhitekturnega projekta dvorane krajevne skupnosti v Stražišče leta 1992 do mnogih zanimivih in uspešnih projektov, kjer sem sodeloval kot ekspert za arhitekturno akustiko.«

POSLUŠALNICE/AUDIO SOBE
Ljubitelji glasbe se najraje odpravimo poslušat živo glasbo, v klub, na koncert, ali na ulico. Kadar pa si zaželimo glasbo, ki je naše okolje ne ponuja, se zatečemo k najboljšemu približku – usedemo se pred audio sistem in si želen glasbeni dogodek pričaramo. Čarovnija mora biti čimbolj prepričljiva – podobna originalu, zato smo si sestavili audio verigo, ki nam je pisana na dušo, glasbeni okus in denarnico. Če želimo potencial audio opreme resnično izkoristiti, je treba najprej uglasiti najpomembnejšo zvočno komponento, tj. prostor, kjer poslušamo.Gradbena akustika rešuje prehod hrupa prek ovoja stavbe, prehod hrupa iz prostora v drug prostor, zmanjšuje prenos udarnega zvoka prek medetažnih konstrukcij, podaja rešitve za nadzor hrupa obratovalne opreme (klimatov, strojnic, ventilatorjev, toplotnih postaj…) in rešuje problem odmevnega hrupa (npr. v avlah ali delavnicah).